onderstaande foto's: Joris Funcke

Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Nederland. Het kwartet is in Nederland en daarbuiten op gerenommeerde podia te beluisteren, zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Tivoli Vredenburg en de Rotterdamse Doelen. Het kwartet nam in 2020 deel aan de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam en zal daar ook in 2024 weer te horen zijn. In juni 2022 ontving het Animato Kwartet de publieksprijs van Dutch Classical Talent 2022. De jury: “Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten”.
 

MUSICI

Inga Våga Gaustad, viool
Tim Brackman, viool
Elisa Karen Tavenier, altviool
Pieter de Koe, cello

PROGRAMMA
Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Strijkkwartet op.18 nr. 4, in c (1799)
Béla Bartók
(1881-1945)
Strijkkwartet nr. 3 in cis (1927)
Pauze
Robert Schumann
(1810-1856)
Strijkkwartet nr. 1 in a-kl., op. 41, No. 1 (1842)

Inga Våga Gaustad (viool)

De Noorse Inga Våga Gaustad is eerste violiste van het Animato Kwartet. Zij woont in Berlijn en rondde in 2022 haar bachelor af aan de Hochschule für Musik 'Hanns Eisler' bij Kolja Blacher en Ning Feng. Op dit moment doet zij haar masters aan de HKB in Bern bij Corina Belcea. Marc Danel, primarius van het Quatuor Danel introduceerde Inga in 2019 bij het kwartet. Een gelukkige keuze, zo blijkt nu.
 

Tim Brackman  (viool)

Tweede violist Tim Brackman speelt al viool sinds zijn vijfde. Hij was prijswinnaar op onder meer het Prinses Christina Concours en het Nederlands Vioolconcours Oskar Back. Tim speelt in meerdere ensembles, waaronder een pianotrio, en is initiator en artistiek leider van zijn “eigen” festival, in Eibergen.

Elisa Karen Tavenier  (altviool)

Altvioliste Elisa Karen Tavenier was vanaf haar zesde al leerling bij de vermaarde vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag sloot zij in 2018 haar bachelor af met een 10. In 2022 rondde zij haar masters af bij Nils Mönkemeyer aan de HMT in München. Elisa Karen remplaceert met enige regelmaat in het Koninklijk Concertgebouworkest, het Phion en het Residentie Orkest.

Pieter de Koe

Cellist Pieter de Koe, medeoprichter van het Animato Kwartet en een gedreven kamermusicus, studeerde aan de Sweelinck Academie bij Monique Bartels en won op jonge leeftijd al prijzen op verschillende concoursen. Hij behaalde zijn bachelor cum-laude aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Michel Strauss en Jan Ype Nota. Zijn masters behaalde hij in Freiburg bij Jean-Guihen Queyras.