zondag
27 november 2022

11:00 uur

A-serie

Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Nederland. Programma’s die het kwartet speelt bevatten zowel meer klassieke alsook eigentijdse werken, soms speciaal voor het ensemble gecomponeerd. Het kwartet is in Nederland en daarbuiten op gerenommeerde podia te beluisteren, zoals het Amsterdamse Concertgebouw en TivoliVredenburg. Ze brengen het programma ‘Drie Eeuwen’ met strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven, Béla Bartók en Robert Schumann.

Musici
Inga Våga Gaustad, viool
Tim Brackman, viool
Elisa Karen Tavenier, altviool
Pieter de Koe, cello

PROGRAMMA
Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Strijkkwartet op.18 nr. 4, in c (1799)
Béla Bartók
(1881-1945)
Strijkkwartet nr. 3 in cis (1927)
Pauze
Robert Schumann
(1810-1856)
Strijkkwartet nr. 1 in a-kl., op. 41, No. 1 (1842)

De Noorse Inga Våga Gaustad is eerste violiste van het Animato Kwartet. Zij is de jongste van de vier. Inga woont in Berlijn en studeert in Lyon bij violist Marc Danel, de oprichter en primarius van het vermaarde Quatuor Danel. Hij koppelde Inga afgelopen jaar aan het kwartet nadat dit zonder eerste violist kwam te zitten. Een gelukkige keuze, want Inga “speelt extreem emotioneel, heeft een levendige binnenwereld en kan haar publiek zo meevoeren dat je na afloop alleen maar heel stil kunt zijn”, aldus Danel.

Tweede violist Tim Brackman speelt al viool sinds zijn vijfde. Hij was prijswinnaar op onder meer het Prinses Christina Concours en het Nederlands Vioolconcours Oskar Back. Volgens Marc Danel is Tim hyperintelligent: “hij had ook wetenschapper kunnen worden. Zijn vioolspel is heel goed en hij inspireert daarmee eerste violiste, Inga, en daagt haar uit.”

Altvioliste Elisa Karen Tavenier kreeg vanaf haar zesde al vioolles op het conservatorium bij de vermaarde vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. In 2018 haalde ze haar bachelor met een 10. Nu studeert ze verder in München. “Elisa Karen is goed in alles wat ze doet. Altviolisten zijn soms wat teruggetrokken, maar zij is juist heel aanwezig en de stabilisator van het kwartet. Bovendien heeft ze een prachtige klank,” aldus Marc Danel. Elisa Karen remplaceert met enige regelmaat in het Concertgebouworkest en het Residentie Orkest.

Cellist Pieter de Koe won op jonge leeftijd al prijzen bij diverse concoursen en rondde zijn bachelor aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag cum laude af. Nu studeert hij in Freiburg bij Jean-Guihen Queyras. Volgens Marc Danel is er “geen enkele afstand tussen hem en de muziek” en heeft hij een gypsy soul.

Deze vier musici vormen samen het Animato Kwartet. Reeds snel na oprichting in 2013 ontving het Animato twee belangrijke prijzen. Tijdens het ‘Festival International de Inverno de Campos do Jordao’ in Sao Paulo (Br) werd hun uitvoering van Dvorak’s American Quartet gelabeld als ‘Artistieke Excellentie’. In 2014 bereikte het kwartet als publieksfavoriet de finale van het Grachtenfestival Concours. In november 2020 werd het Animato, uit meer dan 40 aanmeldingen, geselecteerd als een van de vier laureaten van de Dutch Classical Talent Award 2021-2022. De jury over dit strijkkwartet: “Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten”.