zondag
27 april 2025

11:00 uur

B-serie

Het Arethusa Quartet, opgericht in 2023, verenigt vier opwindende, internationaal gerenommeerde musici met een achtergrond als solist en in wereldberoemde kamerorkesten. Nadat ze op talloze festivals het podium hadden gedeeld, ontwikkelden Daniel Rowland, Floor Le Coultre, Dana Zemtsov en Maja Bogdanovic een diepe vriendschap. Ze delen dezelfde passies, idealen en liefde voor strijkkwartetten en besloten een nieuw kwartet te vormen. Het kwartet combineert grote verbeeldingskracht, creativiteit en avontuur in zijn optredens. Ze spelen strijkkwartetten van Schubert, Janáček en Van Beethoven.

MUSICI
Daniel Rowland, viool
Floor Le Coultre, viool
Dana Zemtsov, altviool
Maja Bogdanovic, cello

PROGRAMMA
Franz Schubert
(1797-1828)
String Quartet No. 12 in C minor, D. 703, ‘Quartettsatz’
Leoš Janáček
(1854-1928)
Quartet No. 1, ‘Kreutzer Sonata’
P a u z e
Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
String Quartet No. 15 in A minor, Op. 132

ARTHUSA KWARTET
Het Arethusa Kwartet ontleent zijn naam aan de mythische waternimf Arethusa. Er is een heel mooi werk van de componist Karol Szymanowski genaamd The Fountain of Arethusa. Het verhaal gaat over de prachtige waternimf die begeerd wordt door allerlei goden en halfgoden. Eén van die halfgoden, Alpheus, ziet haar in het water en probeert haar te vangen. Op het moment dat hij denkt haar te hebben betrapt, draait ze zelf het water in en wordt één met de natuur. Ze is onbereikbaar voor de handen van de halfgod. Dit dampige concept van verlangen kan ook worden toegepast op kunst, en op muziek in het bijzonder. Het is prachtig onbereikbaar. Het is onmogelijk te bevatten. En als je denkt ‘nu heb ik het!’, dan is het al weg.

DANIEL ROWLAND
Daniel Rowland was twaalf jaar lang de leider van het Brodsky Quartet, trad op over de hele wereld en maakte talloze opnames, waaronder de gevierde Sjostakovitsj-cyclus. Hij geeft les aan o.a. het Royal College of Music in Londen, de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) in Amsterdam en de Davidsbündler Muziekacademie in Den Haag.
Daniel heeft zich op het internationale toneel gevestigd als een zeer veelzijdige en avontuurlijke performer. De afgelopen seizoenen trad Daniel op met orkesten van Tromsø in het noorden van Noorwegen tot Kaapstad in Zuid-Afrika. Hij voert regelmatig vioolconcerten uit, variërend van Beethoven en Brahms tot Elgar, Berg, Korngold, Weinberg, Prokofjev en Schnittke.
In 2005 richtte Daniel het Stift International Music Festival op, dat grote bekendheid heeft gekregen als een festival van grote intimiteit, avontuur en sfeer.
Daniel werd geboren in Londen en studeerde bij Jan Repko, Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh. De ontmoeting met Ivry Gitlis in 1995 was van grote betekenis en leidde tot lessen in Parijs en later tot muzikale samenwerkingen. Daniel woont in Amsterdam met zijn vrouw, celliste Maja Bogdanovic, en hun twee dochters.

DANA ZEMTSOV
Dana Zemtsov is een van de meest veelbelovende altvioolsolisten van haar generatie. Dana treedt regelmatig op in concertzalen als het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, St. Petersburg Philharmonia, The Opera House in Tel Aviv en Carnegie Hall in New York. Ze speelde kamermuziek met Janine Jansen, Giovanni Sollima, Martin Frost, Anna Fedorova, Ilya Gringolts, Boris Berezovsky en vele anderen. Als solist heeft Dana opgetreden met symfonieorkesten in Nederland, Italië, Duitsland, de VS, Brazilië, Mexico, Oekraïne en Estland, onder leiding van Leif Segerstam, Otto Tausk, Daniel Raiskin, Massimo Quarta, Marco Parisotto en Fabio Mechetti .
Dana won prijzen in Luxemburg, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Nederland. In 2010 werd ze uitgeroepen tot Jonge Muzikant van Nederland van het Jaar. Ze vertegenwoordigde Nederland op het Eurovision Young Musicians Competition in Wenen. Ook is haar de prestigieuze Kersjesprijs toegekend, die ieder jaar wordt uitgereikt aan een uitmuntende jonge muzikant in Nederland.
Tot nu toe heeft Dana vijf albums uitgebracht: 'Enigma' (solo, 2014), 'Romantic Metamorphoses' (met Cathelijne Noorland, 2015), 'Essentia' (met Ests Nationaal Symfonie Orkest en dirigent Daniel Raiskin, 2018), ' Silhouettes' (met pianist Anna Fedorova, 2020), 'Dutch Hidden Gems' (2022) en 'Fathers & Daughters' (met Anna Fedorova, Borys Fedorov en Mikhail Zemtsov, 2023).

FLOOR LE COULTRE
Violiste Floor Le Coultre won in november 2011 de titel Jong Nederlands Muziektalent en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een gepassioneerd en diepgaand kamermuzikant. Floor begon op vierjarige leeftijd viool te spelen met haar tante als haar eerste mentor. Ze vervolgde haar studie bij Joyce Tan, Ilona Sie Dhian Ho, Pavel Vernikov en Ilya Grubert. In 2014 rondde ze haar masteropleiding cum laude af vanwege haar meeslepende muzikaliteit. Ze kreeg les van o.a. Svetlana Makarova, Mauricio Fuks, Patinca Kopec, Philippe Graffin, Stephan Picard, Gerhard Schultz en Eszter Haffner.
Floor heeft prijzen gewonnen op diverse concoursen en heeft opgetreden in concertzalen in Europa, China, de VS en Zuid-Amerika. Ze treedt regelmatig op op prestigieuze festivals zoals het International Heifetz Institute in New Hampshire (VS), Villefavard, Kronberg Academy (Duitsland), Kuhmo Festival (Finland) en Vernikov Masterclasses (Zwitserland). Floor treedt regelmatig op met gitarist Martin van Hees, zowel als violist als altviolist. Ze is lid van het Amsterdam Chamber Ensemble, duopartner met pianist Maarten den Hengst en duopartner met violist Tim Brackman.

MAJA BOGDANOVIC
Cellist Maja Bogdanović werd geboren in voormalig Joegoslavië en studeerde en woonde later in Parijs. Na haar succesvolle recitaldebuut in Carnegie’s Weill Hall heeft ze haar plaats ingenomen tussen de belangrijkste cellisten van vandaag. Ze speelde onder meer met het Tonhalle Orchester Zürich, Tokyo Philharmonic, Minas Gerais Symphony, München Kamerorkest, Belgrado Philharmonic, Berlin Symphony en het Sloveense Radio Symfonie Orkest. In de VS maakte Maja haar debuut op het Grand Teton Music Festival 2017 onder leiding van Cristian Macelaru. Ze trad ook op met de Forth Worth Symphony, Spokane Symphony, Portland Symphony, Columbus Symphony en Princeton Symphony.
Maja is een fervent kamermuzikant en een frequente gast op 's werelds toonaangevende kamermuziekfestivals en -locaties zoals het Kuhmo Festival in Finland, de Amsterdamse Cello Biënnale, Festival de Radio France et Montpellier, Folle Journée/Nantes, Storioni Festival en de Stift International Music Festival in Nederland. Ze trad op met artiesten als Martha Argerich, Yuri Bashmet, Julian Rachlin, Nino Gvetadze, Daniel Rowland, Nemanja Radulovic en Marianna Schiriniyan.
Cellist Maja Bogdanović speelt op haar nieuwe album de prachtige celloconcerten van Camille Saint-Saëns en Eduard Lalo. De CD wordt door de internationale pers geprezen vanwege haar 'diepe, glinsterende toon' en omdat ze 'de ziel van de luisteraar weet te raken'. Maja woont in Amsterdam met haar man, violist Daniel Rowland, en hun twee dochters.