AFGELAST
vanwege covid-19

(zondag 13 december)

Camiel Boomsma is een van de meest poëtische pianisten van deze tijd. Hij wordt door de internationale pers en het publiek geprezen voor zijn uitzonderlijk mooie klank en zijn unieke touché. Zijn programma The Art of Nuance’ is een dialoog tussen meesterwerken van verschillende componisten. Elk muziekstuk heeft zijn eigen gemoedsbeweging en vertelt zijn eigen verhaal. Door werken met een subtiel en verinnerlijkt karakter op een onconventionele manier naast elkaar te plaatsen creëert Camiel Boomsma een nieuwe luisterervaring.

Camiel Boomsma stond op veel grote nationale en internationale podia waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, het prestigieuze Schloss Elmau, het Teatro la Fenice in Venetië, St John’s Smith Square in Londen en toppodia in China. Boomsma is ook een vaste gast op internationale festivals zoals het Grachtenfestival in Amsterdam.

De CD’s van Boomsma krijgen veel waardering. In 2013 nam hij zijn debuut CD op met onbekende pianotransscripties van Wagner. Daarna maakte hij drie albums met werken van Schubert, Liszt en Chopin. Elke CD oogstte lovende kritieken. De Volkskrant schrijft: ‘Aan Boomsma’s vingers kleeft fluweel’. Camiel Boomsma bewijst dat klassieke muziek van alle tijden is. In het blad ’Luister’ zegt hij daarover: ‘Muziek die tot diepere menselijke emoties spreekt, kan nooit stoffig zijn.’

PROGRAMMA
Gerhard Hamm (1835-1904):
6 Klavierstücke in Liedform Op.18
- Allegro non troppo, ‘Als ich dich sah’
- Andante, ‘Könnt es sein!’
- Allegro, ‘Wär ich bei dir!’
- Andantino, ‘Frage’
- Andante, ‘Ich will dein eigen sein’
- Vivo molto, ‘Nun bist du mein!’
Felix Mendelssohn (1809-1847)
Lieder ohne Worte
- Op.19 No.1 in E major
- Op.30 No.6, ‘Venetiaans Gondellied’
- Op.19 No.6 in G minor
- Un poc’ allegro
Johannes Brahms (1833-1897)
Ballade Op.10 No.4
Arvo Pärt (1935)
Für Alina
Claude Debussy (1862-1918)
Images I: ‘Hommage à Rameau’
Images II: ‘Et la lune descend sur le temple qui fut’
Frédéric Chopin (1810-1849)
Nocturnes Op.55 No.1 en No.2

Gerhard Hamm (1835-1904)
Gerhard Johann Karl Hamm is een Nederlandse componist uit Venlo. Hij heeft rond de vorige eeuwwisseling een belangrijke bijdrage geleverd aan het muzikale leven in Zuid-Nederland. Als buitengewoon veelzijdig componist, dirigent, solist en docent heeft hij een grote muzikale nalatenschap. Gerhard Hamm heeft circa 500 werken voor allerlei instrumenten, stemmen en bezettingen gecomponeerd.

Felix Mendelssohn (1809-1847)
Felix Mendelssohn is een Duitse componist en dirigent. De ‘Lieder ohne Worte’ zijn gebundelde losse uitgaven die Mendelssohn aan uitgevers aanbood als setjes met steeds zes pianowerken. Het zijn pianostukken met een sentimenteel-weemoedige inslag.

Johannes Brahms (1833-1897)
De Duitse romantische componist Johannes Brahms schreef de Ballades, Op. 10 tijdens zijn jeugd. Het zijn lyrische pianostukken die zijn opgedragen aan zijn vriend Julius Otto Grimm. In dezelfde periode maakte Brahms kennis met het echtpaar Robert en Clara Schumann. Schumann was erg onder de indruk van het talent van Brahms en dankzij hem werden de eerste werken van Brahms gedrukt. Schumann werd zijn vriend en beschermer. Nadat Schumann een zelfmoordpoging deed ging Brahms vanuit Leipzig naar Düsseldorf om Clara bij te staan. Ze werd zijn vriendin voor het leven.

Arvo Pärt (1935-heden)
Arvo Pärt is een Estse componist van klassieke en religieuze muziek. Pärt is de laatste jaren de meest uitgevoerde levende componist ter wereld. De muziek van Pärt is gedeeltelijk geïnspireerd op het gregoriaans. Zijn muziek uit de jaren zeventig omschrijft hij zelf als ‘tintinnabuli’ (zoals het luiden van klokken). De muziek wordt gekenmerkt door eenvoudige harmonieën. Zijn meest uitgevoerde werken zijn onder meer Fratres (1977), Spiegel im Spiegel (1978) en Für Alina (1976).

Claude Debussy (1862-1918)
Debussy is een Franse impressionistische componist. Debussy’s vernieuwingen, vooral op het gebied van de harmonie, maakten hem tot een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van de muziek. Zijn ‘Images’ voor piano zijn verschenen tussen 1901 en 1907.

‘Hommage à Rameau’ is een ingetogen sarabande ter ere van de nagedachtenis van Jean-Philippe Rameau. ‘Et la lune descend sur le temple qui fut’ (En de maan daalt neer op de tempel die was) is opgedragen aan sinoloog Laloy. Het stuk roept beelden op van Oost-Azië en doet denken aan Indonesische gamelanmuziek.

Frédéric Chopin (1810-1849)
De Poolse componist en pianist Frédéric Chopin was een pianovirtuoos. Met zijn romantische muziek veroorzaakte hij een revolutie op het gebied van de pianomuziek die tot op de dag van vandaag doorklinkt. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek. Aanvankelijk trad Chopin op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven. De twee Nocturnes Op. 55 die op het programma staan zijn gecomponeerd tussen 1842 en 1844.