Foto's hieronder: Joris Funcke

Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth vormen al jaren een duo dat regelmatig recitals geeft in binnen- en buitenland. Als oprichters van de Stichting Cellosonate Nederland zetten zij zich in voor de bekendheid van Nederlandse composities. Dit doen zij niet alleen door het spelen van bestaande werken, maar ook door het initiëren van nieuwe projecten voor cello en piano. De cd’s uit de serie ‘Dutch Cello Sonatas’ kregen lovende kritieken en werden meermaals onderscheiden. Tijdens dit optreden spelen zij werken van Ernest Chausson, Henriëtte Bosmans, Julius Röntgen, Edward Elgar en Frank Bridge.

Musici
Doris Hochscheid, cello
Frans van Ruth, piano

PROGRAMMA
Ernest Chausson
(1855-1899)
Pièce, Op. 39
Henriëtte Bosmans
(1895-1952)
Nuit Calme
Julius Röntgen
(1855-1932)
Sonate in b. Op. 56

1. Moderato
2. Allegro con moto
3. Poco andante, teneramente
4. Molto passionato e vivace
Pauze
Edward Elgar
(1857-1934)
Sospiri, Op. 70
Frank Bridge
(1879-1941)
Sonate

Doris Hochscheid
Doris Hochscheid studeerde af met onderscheiding bij Dmitrij Ferschtman in Amsterdam en volgde daarna lessen bij Melissa Phelps in Londen en bij Philippe Muller in Parijs. Tot tweemaal toe werd zij onderscheiden met de ‘Prize for an outstanding cellist’ tijdens het Tanglewood Festival in de Verenigde Staten. Ze speelde o.a bij Asko|Schönberg een toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek. Ook maakt ze deel uit van The Stolz Quartet (hobo en strijktrio). Met pianist Frans van Ruth heeft zij in de loop der jaren een repertoire van meer dan honderdtwintig stukken opgebouwd, reikend van de gambasonates van J.S. Bach tot een groeiend aantal speciaal voor hen geschreven stukken.

Frans van Ruth
Frans van Ruth studeerde piano en kamermuziek bij Hans Osieck en daarna bij Herman Uhlhorn en Eli Goren aan het Utrechts Conservatorium. Ook studeerde hij literatuur aan de universiteiten van Utrecht en Parijs. Tijdens de Hugo Wolf Wettbewerb 1987 won hij een speciale liedbegeleidersprijs.
In 1995 was hij medeoprichter van de Leo Smit Stichting en tot 2004 co-programmeur en pianist van de door die stichting georganiseerde concerten. In 2007 richtte hij met Doris Hochscheid de Stichting Cellosonate Nederland op. Frans van Ruth is docent kamermuziek en liedinterpretatie aan het Conservatorium van Amsterdam.

In november 2014 ontvingen Doris en Frans als eersten de Vriendenprijs van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek voor "de onderscheidende en overtuigende wijze" waarop zij zich inzetten voor de Nederlandse muziek. In oktober 2016 ontvingen zij in Berlijn de prestigieuze ECHO Klassik voor hun cd-serie Dutch Cello Sonatas en in februari 2017 werden zij voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek door koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.