Bovenstaande foto: Marco Borggreve

Violiste Hawijch Elders en pianist Sander Sittig spelen iconische werken van Beethoven, Sibelius, Paganini, Regter en Brahms. Sander Sittigs wordt prezen om zijn meeslepende en poëtische pianospel. ‘Hawijch is een natuurlijk viooltalent. Haar soepele spel en intense muzikaliteit maken haar tot een jonge, veelbelovende violiste van de hoogste categorie’. Aldus het juryrapport van De Kersjes Vioolbeurs.

Musici
Hawijch Elders, viool
Sander Sittig, piano

PROGRAMMA
Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Sonate voor piano en viool nr. 1 in D gr.t. op.12 nr.1
Allegro con brio
Tema con variazioni. Andante con moto
Rondo. Allegro
Jean Sibelius
(1865-1957)
Novellette op.102
Mazurka op.81 nr.1
Humoresque nr. 1 op.87
Niccolò Paganini
(1782-1840)
Capriccio voor viool solo in a kl.t. op.1 nr.24

Introductie en variaties over ‘Nel cor più non mi sento’ uit ‘La Molinara’ van Giovanni Paisiello
Pauze
Max Reger
(1873-1916)
Prelude voor viool solo in d kl.t. op.117 nr.6
Johannes Brahms
(1833-1897)
Sonate voor piano en viool nr.1 in G gr.t. op.78
Vivace ma non troppo
Adagio
Allegro molto moderato

Hawijch Elders
Hawijch Elders is een veelbelovende Nederlandse violiste. Sinds september 2022 is ze Artist in Residence aan de Koningin Elisabeth Muziekkapel in Waterloo, waar ze studeert bij Augustin Dumay. Recent heeft Hawijch de 1e Prijs op de Leonid Kogan International Competition for Young Violinists 2021 ontvangen. Daarnaast heeft ze de 2e Prijs en special prijzen gewonnen van de Odessa International Violin Competition 2021. Ze is laureaat van Dutch Classical Talent 2021/2022. Ze was halvefinalist van het Sibelius internationale vioolconcours en het Wieniawski internationale vioolconcours in 2022. Daarvoor ontving ze prijzen tijdens het 37e ‘Premio Rodolfo Lipizer’ Internationale Vioolconcours 2018, het Nederlandse Nationale Vioolconcours ‘Oskar Back’ 2018, en ze is laureaat van het 3e Oleh Krysa Internationale Vioolconcours 2019. In december 2019 is aan haar de Kersjes Vioolbeurs 2019 van Het Kersjes Fonds in het Koninklijk Concertgebouw uitgereikt.
Hawijch studeert sinds 2016 bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze haar Bachelor en Master of Music afrondde met de hoogste lof. Daarvoor studeerde ze bij Benzion Shamir. Hawijch nam deel aan masterclasses van onder andere Ivry Gitlis, Shlomo Mintz, Pierre Amoyal en Emmy Verhey. Zij soleerde in de vioolconcerten van Beethoven, Sibelius, Britten, Dvořák, Tsjaikovski met, onder andere, Real Filharmonía de Galicia, Orquestra Clássica da Madeira, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, het Residentie Orkest, Amadeus Chamber Orchestra of Polish Radio, Odessa Philharmonic Orchestra en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ze treedt veelvuldig op in recitals met pianist Sander Sittig. Ze heeft kamermuziekconcerten gegeven met onder andere Valeriy Sokolov, Quirine Viersen en Maria Milstein. Hawijch speelt op een viool, gebouwd door Gennaro Gagliano (Napels, ca. 1755) en met een strijkstok, gebouwd door Jean Pierre Marie Persoit (Parijs, 19e eeuw), beide in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF).

Sander Sittig
Pers en publiek loven Sander Sittig’s poëtische en persoonlijke pianospel, dat hem tot een van de meest gevraagde Nederlandse pianisten heeft gemaakt. Het zijn ook deze capaciteiten die hem tot de kamermusicus bij uitstek hebben gemaakt en die voor grote musici reden zijn om Sander Sittig te vragen hen te vergezellen op hun concerten en tournees door heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Japan, China en Israël. Zo speelde hij met meesterviolist Shlomo Mintz o.a. in Shanghai, Istanbul, Genève en Madrid, met de grote Russische violist Pavel Berman in Jeruzalem en met de winnaressen van de Nederlandse Muziekprijs Liza Ferschtman en Maria Milstein op vele concerten in Nederland, maar ook in Brussel, Bratislava en op festivals in Zwitserland en Oostenrijk.
Daarnaast is Sander Sittig op vele podia als solist te beluisteren. Hij speelde als solist met orkesten in Spanje, Tsjechië en Italië en geeft recitals in binnen- en buitenland. Sander Sittig werd  opgeleid bij Jan Wijn (Conservatorium van Amsterdam). Al tijdens deze studie werd hij uitgenodigd om als solist in Beethovens Vijfde Pianoconcert zijn debuut te maken in De Doelen in Rotterdam en maakte hij radio- en tv-opnamen. Daarna volgden onderscheidingen op het Tromp Concours (Eindhoven), alsmede in Epinal, Rome en Palm Beach. Sander Sittig maakte CD-opnames als solist (pianoconcerten en kamermuziek van Mozart), met violist Benjamin Scherer Quesada en met het Incantatie Ensemble.