Foto’s hieronder: Joris Funcke

De in Boedapest geboren pianiste Klára Würtz behoeft nauwelijks introductie. Haar debuut in de Carnegie Hall te New York in 2003 was de opmaat voor een buitengewone carrière die haar voerde langs de grote concertzalen van de wereld. Ze gaf recitals en trad op als solist in pianoconcerten o.a. met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernhard Haitink. Ook als kamermusicus is ze heel actief. Ze maakt deel uit van Klaviertrio Amsterdam en ze speelde samen met violisten als Janine Jansen en Dmitri Makhtin. Klára Würtz heeft meer dan 30 cd’s opgenomen.

Musicus
Klára Würtz, piano

PROGRAMMA
Johann Sebastian Bach
(1685-1750)
Partita nr.1 in Bes groot BWV 825
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791)
Fantasia in C klein, K. 475
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791)
Pianosonate in C klein KV 457
Pauze
Franz Schubert
(1797-1828)
Sonate D 960 in Bes groot

Klára Würtz
Klára Würtz werd geboren in Boedapest, Hongarije en begon op haar vijfde met pianospelen. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Franz Liszt Muziekacademie. Zij volgde lessen bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág, en kreeg beurzen van András Schiff voor zijn masterclasses in Prussia Cove, Engeland.
Met het kinderkoor van de Hongaarse radio en televisie maakte zij vele grote internationale tournees, waarbij zij de muzikale intermezzo’s op de piano speelde. Zij trad met dit koor op in grote zalen als La Scala in Milaan en de Bunkha-Khai-Khan concertzaal in Tokyo. In 1985 won zij de Ettore Pozzoli Pianocompetitie in Milaan.
In 2001 maakte zij een tournee met de Nord-West Deutsche Philharmonie in Nederland en Duitsland met het pianoconcert van Schumann, waarmee zij ook haar debuut maakte in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. In het voorjaar van 2003 debuteerde Klára Würtz in de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met The Boston Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink, met wie zij Mozart uitvoerde. Zij heeft veel opnamen gemaakt voor de Franse, Amerikaanse, Hongaarse en Nederlandse radio en televisie. Ook als kamermusicus is zij zeer actief, door onder meer deel uit te maken van Klaviertrio Amsterdam. Klára Würtz heeft meer dan 30 cd’s opgenomen. Onder de magnifieke cd-opnamen die zij maakte bevinden zich alle pianosonates van Mozart die haar alom faam bezorgden. Sinds 1996 woont en werkt zij in Amsterdam en is ze  hoofdvakdocent piano aan het Utrechts Conservatorium.