zondag
22 september 2024

11:00 uur

A-serie

Maat Saxophone Quartet bestaat uit vier jonge Portugezen die naar Amsterdam kwamen om te studeren bij Arno Bornkamp, een van de grondleggers van het moderne saxofoonkwartet. In 2022 wonnen ze de Dutch Classical Talent Award. Het succesvolle kwartet streeft ernaar een culturele brug tussen Portugal en Nederland te slaan. Ze brengen een programma met fado muziek en  hedendaagse werken die geïnspireerd zijn op fado nummers. Een muzikale reis met weemoed, herinnering en oude liefdes. Het kwartet verandert zichzelf voor dit programma in een kwintet en voegt de typische Portugese gitaar toe, bespeeld door António Carlos Costa.

 MUSICI

Daniel Ferreira, sopraansaxofoon
Catarina Gomes, altsaxofoon
Pedro Silva, tenorsaxofoon
Mafalda Oliveira, baritonsaxofoon

António Carlos Costa, Portugese gitaar

PROGRAMMA
António Carlos Costa Moinho
Carlos ParedesSede e morte
Arnold Marinissen Hungry, Thirsty
Hugo Correia Swingando Saudade
António Carlos CostaRenascer
PAUZE
Carlos ParedesVerdes anos
Nuno Lobo Pantomima
António Carlos Costa Incerteza
ArmandinhoMeditando

Maat Saxophone Quartet
Maat Saxophone Quartet is een Portugees ensemble dat is gevestigd in Amsterdam. Het kwartet dat rond 2017 ontstond ontving inmiddels verschillende prijzen. Maat won het meest prestigieuze klassieke muziekconcours in Portugal “Prémio Jovens Músicos” (2018), Storioni International Competition (2019) en is winnaar van Dutch Classical Talent (2022). Maat trad o.a. op in Het Concertgebouw Amsterdam, TivoliVredenburg Utrecht, Muziekgebouw Eindhoven, Casa da Música Porto en Fundação Calouste Gulbenkian Lissabon. In april 2020 brachten ze hun eerste cd ‘Ciudades’ uit en in 2023 volgde de cd ‘Renascer’.
De Volkskrant schreef: “Vier Portugese saxofonisten geven een eigentijds antwoord op fado, de muzikale ziel van hun moederland. De leden van het Maat Saxophone Quartet, die elkaar leerden kennen op het Conservatorium van Amsterdam, borduren op hun nieuwe album Renascer (wedergeboorte) voort op het Portugese levenslied.
De fado van Lissabon vindt in de 19de eeuw zijn kiem in cafés en op straat. Een eeuw later floreert de Portugese liedkunst in de stad Coimbra, waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw uit een troubadourtraditie onder studenten protestliederen ontstaan, gericht tegen de Salazar-dictatuur. De begeleiding met de typische ‘guitarra portuguesa’ wordt door Carlos Paredes (1925-2004) naar een hoger niveau getild. De Paredes-liederen, uitgevoerd met gitarist en componist António Carlos Costa, kleuren donker en weemoedig op de saxofoons. De hedendaagse antwoorden zijn juist vitaal en ritmisch opzwepend (Swingando saudade) of bevatten melancholieke echo’s van de traditionele fado, zoals de toegankelijke titeltrack Renascer van Costa”.