zondag
15 januari 2023

11:00 uur

A-serie

‘Dubbelportret’ is een vertelconcert over het opmerkelijkste liefdespaar uit de geschiedenis van de klassieke muziek: Clara en Robert Schumann. Clara trouwde in 1840 met componist Robert Schumann, die piano studeerde bij haar vader, de bekende pedagoog Friedrich Wieck. Al op haar negende trad Clara op en vanaf haar dertiende maakte ze lange concertreizen. Ze was een geweldig pianiste, een verdienstelijk componiste en een absolute ster in het muziekleven van die tijd. Haar zwaarbevochten huwelijk met Robert was liefdevol en turbulent. Ook de intrigerende vriendschap met de nog jonge Johannes Brahms komt aan bod in deze luisterrijke samensmelting van tekst en muziek.

Musici
Het Myrthen Pianokwintet bestaat uit:
Yukiko Hasegawa,  piano
Kilian van Rooij, viool
Momoko Noguchi, viool
Yoko Kanamaru, altviool
Anastasia Feruleva, cello
en
Huib Ramaer, verteller en musicoloog

PROGRAMMA
Clara Schumann-Wieck
(1818-1896
Pianoconcerto in a mineur, Op. 7 (1835)
(bewerking voor strijkkwartet en piano: Tobias Borsboom)
Pauze
Robert Schumann
(1810-1856)
Pianokwintet in Es majeur, op. 44 (1842)

Yukiko Hasegawa (piano)
Pianist Yukiko Hasegawa is geboren in Japan en woont nu in Nederland. Ze studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam. Yukiko Hasegawa treedt op als solist en als kamermusicus. Ze maakte haar orkestdebuut in 2004 in Japan waar ze Beethovens 5e pianoconcert speelde met het Philharmonisch Orkest van Krakau. Met pianist Tobias Borsboom vormt ze een pianoduo, waarmee ze regelmatig in Japan optreedt. In 2020 bracht Yukiko haar debuutalbum Eternal Longing uit, met pianowerken van Beethoven, Franck en Schumann. Deze werd zeer positief in de pers ontvangen en geroemd vanwege de poëtische kwaliteiten van Hasegawa’s spel.

Kilian van Rooij (viool)
Kilian van Rooij studeerde in Amsterdam bij Vera Beths voor zijn bachelor. In 2017 studeerde hij met onderscheiding af van zijn master aan de ‘Royal Academy of Music’ in Londen. Kilian is naast uitvoerend musicus ook componist. ‘Ik wil muziek maken voor iedereen. Muziek die een verhaal vertelt, spannend is en recht naar je hart gaat’ aldus Kilian. Hij heeft verschillende internationale concoursen gewonnen, zoals de ‘Premio virtuosité competitie’ en ‘Premio citta di padova competitie’ in Italië.

Momoko Noguchi (viool)
Momoko Noguchi studeerde aan de Tokyo University of Music and Fine Art en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Sinds haar studietijd in Hamburg is zij lid van het Residentie Orkest Den Haag. Naast haar orkestbaan treedt ze regelmatig op als solist en als kamermusicus. Haar eigen ensembles zijn Strijktrio Kodama, Strijktrio Calliope en Duo Eos.

Yoko Kanamaru (altviool)
Sinds 2003 is Yoko Kanamaru altvioliste bij het Concertgebouworkest en sinds 2012 altviool Solo- aanvoerder bij het Limburgs Symfonie Orkest. Ze studeerde aan de Toho Gakuen School of Music in Japan, aan de ‘Hanns Eisler’ Musikhochschule te Berlijn en aan conservatoria in Freiburg en Amsterdam. Yoko Kanamaru won het Brahms Concours en de Premio Valentino Bucchi en viel in de prijzen bij het altvioolconcours in Moskou. Yoko Kanamaru soleerde in Bachs Zesde Brandenburgse Concert met de Moscow Soloists onder leiding van Yuri Bashmet en trad op met het Freiburger Kammerorchester, de Baden-Badener Philharmonie en het Kanagawa Philharmonic Orchestra. Van haar zijn opnamen verschenen op cd, waaronder Landscape of Chaconnne en The Last Bard.

Anastasia Feruleva (cello)
De in Rusland geboren Anastasia Feruleva woont momenteel in Nederland. Anastasia heeft gespeeld in wereldberoemde zalen als het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan het IJ, Tivoli Vredenburg, St. Petersburg Philharmonie, Salle Cortot Parijs, Atheneum Boekarest, Liszt Academie Budapest, Euskalduna Concert Zaal Bilbao. Als soliste trad zij op met orkest in een groot aantal celloconcerten waarin ze samenwerkte met orkesten als de Württembergische Philharmonie en het Noord Nederlands Orkest.
Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en voltooide haar Master Studie aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn. Aan Anastasia werden verschillende prijzen toegekend op diverse concoursen. Zo behaalde zij de tweede prijs en de prijs voor de beste interpretatie van het opdrachtwerk van de Nationaal Cello Biënnale Concours 2016 in Amsterdam. In 2018 verscheen haar debuut-cd Ballets Russes, Hommage to Diaghilev. Hierop speelt zij samen met de pianist Frank van de Laar werken van Poulenc, Prokofjew, Borodin en Rimski-Korsakow. In 2021 verscheen haar tweede cd met Frank van de Laar, L’esprit du temps, met werken van Enescu, Stravinsky, Nadia en Lili Boulanger.