Met het Redon Pianokwartet hadden we vier jonge toppers in huis. Pieter van Loenen (viool), Dana Zemtsov (altviool), Nicolas van Poucke (piano) en Anton Spronk (cello) wonnen prijzen op prestigieuze concoursen. Samen vormen ze een uiterst getalenteerd en ambitieus ensemble.

Pieter van Loenen, viool

Pieter van Loenen (1993) werd geboren in Den Haag. Hij studeerde in 2016 summa cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In hetzelfde jaar won Pieter de Tweede Prijs en de Publieksprijs op het Nederlands Oskar Back Nationaal Vioolconcours. De jury prees zijn spel als "buitengewoon energiek en diep muzikaal". Momenteel is hij actief als solist en als kamermusicus in binnen- en buitenland. In 2018 was hij Young Artist in Residence van het Nationaal Jeugdorkest. In 2019 won Pieter de Dutch Classical Talent Audience Award met een solo recital programma dat hij in alle grote zalen van het land uitvoerde.

Dana Zemtsov, altviool

Dana Zemtsov (1992) werd geboren in Mexico-Stad. Op 5-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste muzieklessen van haar grootmoeder en van haar ouders, beiden altviolisten. Ze studeerde aan het Conservatorium Maastricht bij de beroemde altvioolvirtuoos Michael Kugel. Dana treedt over de hele wereld op als kamermusicus en als solist. Zij is te zien op de belangrijkste internationale podia, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, St. Petersburg Philharmonic Hall en Carnegie Hall in New York. Internationale tournees brachten haar o.a. naar Denemarken, Peru en de VS. Ze nam deel aan de "Stars of Tomorrow" -tournee in Duitsland, samen met de meest veelbelovende jonge talenten van Europa.

Nicolas van Poucke, piano

Nicolas van Poucke (1992) werd geboren in Baarn in een familie van professionele musici. Zijn vader is trompettist en zijn moeder altviolist. Nicolas begon op zijn zesde met pianolessen. Zo lang als hij zich kan herinneren maakt hij muziek samen met zijn zus, celliste Ella van Poucke. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij David Kuyken en Jan Wijn. Al vanaf jonge leeftijd treedt hij op in binnen- en buitenland. In 2019 gaf Nicolas een Chopin-recital in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. In 2020 volgde zijn Londense debuut in de Royal Festival Hall met het derde pianoconcert van Ludwig van Beethoven met het Chineke! Orchestra o.l.v. Roderick Cox. In hetzelfde jaar maakte Van Poucke zijn debuut bij het Nederlands Kamerorkest met Beethovens vierde pianoconcert.

Anton Mecht Spronk, cello

Anton Mecht Spronk (1994) is één van de grootste Nederlandse cellotalenten. Zijn eerste cellolessen kreeg Anton als vierjarige van zijn vader Frank Spronk. Op zijn twaalfde vervolgde hij zijn opleiding bij Monique Bartels, eerst op het Koninklijk Conservatorium Den Haag en daarna op het Conservatorium van Amsterdam. In 2012 begon hij zijn Bacheloropleiding in Zürich bij Thomas Grossenbacher en momenteel volgt hij in Berlijn een Masteropleiding bij Jens-Peter Maintz. Anton geeft wereldwijd concerten in topzalen, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, de Tonhalle in Zürich, Carnegie Hall, het Seoul Arts Center en de Berliner Philharmonie. Hij won het Prinses Christina Concours, de Cello Biënnale Amsterdam, het Mazzacurati Concours in Turijn en diverse andere internationale concoursen. In september van dit jaar nam hij de Dutch Classical Talent Award in ontvangst in TivoliVredenburg.

PROGRAMMA
Gustav MahlerPianokwartet in A Klein
Wolfgang Amadeus MozartPianokwartet in Es Groot, KV493
   . Allegro
   . Larghetto
   . Allegretto
Pauze
Johannes Brahms Pianokwartet no. 3 in C klein
   . Allegro non troppo
   . Scherzo: Allegro
   . Andante
   . Finale: Allegro comodo

Gustav Mahler (1860-1911)

Gustav Mahler en kamermuziek, dat lijkt een ongewone combinatie voor een componist die vooral bekend staat om zijn symfonieën. Mahler schreef zijn pianokwartet in a klein toen hij als zestienjarige aan het conservatorium van Wenen studeerde. Het stuk had zijn eerste uitvoering op 10 juli 1876, op het conservatorium met Mahler aan de piano. Het is de vraag of het kwartet op dat moment compleet was. Hij zou in die tijd nog meer kamermuziek gecomponeerd hebben, maar alleen de bladmuziek van het pianokwartet is bewaard gebleven. Het stuk raakte lange tijd in de vergetelheid. Na de dood van haar man vond zijn weduwe Alma het stuk tussen Mahlers nagelaten papieren.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Wolfgang Amadeus Mozart is uniek in de muziekgeschiedenis vanwege zijn composities in alle bekende genres en vanwege de snelheid waarmee hij schreef. Mozart schreef zijn pianokwartetten in de tijd dat er grote belangstelling bestond voor de kamermuziek en dat muziekuitgevers daarin wilden voorzien. Dat gold ook voor de Weense componist en muziekuitgever Frans Anton Hoffmeister. Hij gaf Mozart de opdracht om drie pianokwartetten te componeren en wel zo snel mogelijk. Hoffmeister vond het kwartet in g klein (K. 478) echter te moeilijk voor het publiek en hij voorzag een slechte verkoop. Hij trok daarom de opdracht in, maar Mozart ging door en voltooide in juni 1786 pianokwartet in Es, KV493.

Johannes Brahms (1833-1897)

De in Hamburg geboren componist Johannes Brahms geldt onbetwist als een der grootsten van de negentiende eeuw. Hij schreef in alle genres, behalve de opera. De première van zijn pianokwartet nr. 3 in c mineur vond plaats in Wenen op 18 november 1875. Brahms beschouwde het Kwartet als een muzikale illustratie van Goethes roman Werther en wordt om die reden ook wel het Werther Kwartet genoemd.