Bovenstaande foto: Marco Borggreve all rights reserved
Onderstaande foto's: Joris Funcke

Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste pianisten. Tobias is een graag geziene gast op vele podia en festivals, zoals het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en het Grachtenfestival Amsterdam. Met het programma ‘Globetrotter’ neemt hij de luisteraar mee op een muzikale reis. Tobias speelt werken van Schubert, Liszt, Debussy, Poulenc en Godowsky en bewijst dat muziek vervoert naar andere werelden.

PROGRAMMA
Franz Schubert
(1797-1828)
Moments Musicaux, D780
I. Moderato
II. Andantino
III. Allegro moderato
IV. Moderato
Claude Debussy
(1862-1918)
Estampes: (1903)
I. Pagodes
II. La soirée dans Grenade
III. Jardins sous la pluie
Francis Poulenc
(1899-1963)
Promenades, FP 24 (1921) (selectie)
P A U Z E
Franz Liszt (1811-1886)Venezia e Napoli, S. 159 (1838):
I. La Gondoliera
Leopold Godowsky (1870-1938)Java Suite. Phonoramas (1924):
(selectie uit boeken I-IV)
Maurice Ravel(1978-1937)Gaspard de la Nuit (1908)
I. Ondine
II. Le gibet
III. Scarbo

Musicus

Tobias Borsboom
Tobias Borsboom studeerde aan de jong talent-afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti en behaalde in 2013 zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Jan Wijn. Tobias Borsboom, de pianist met 'een juweel van een toucher' (Trouw), was in 2015 winnaar van de Dutch Classical Talent Award. Samen met violist Piotr Jasiurkowski won hij ook de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Hij toerde als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland.
Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Pieter van Loenen en saxofonist Femke Steketee. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek. Zijn cd’s Wanderer (2017) en Pan (2021) zijn met veel lof in de pers en media onthaald. Naast zijn activiteiten als musicus is Tobias Borsboom corepetitor aan het Conservatorium van Amsterdam.

Muziek vervoert naar andere werelden. Claude Debussy merkte op: “Als je niet de middelen hebt om te reizen, dan moet je het goed maken met de verbeelding”. Schubert moet hetzelfde gevoeld hebben. Hij is slechts een enkele keer buiten Wenen geweest, hoewel een groot deel van zijn oeuvre gaat over het zwerven, het 'wanderen'. Voor Godowski lag dat anders. Hij zag reizen als een spirituele onderneming, een manier om je eigen 'ik' te kunnen ontplooien. Hij greep dan ook elke gelegenheid aan om op tournee te gaan naar verre landen. Hij zag zichzelf als een globetrotter en maakte composities van zijn reisindrukken. Een traditie die begon bij Franz Liszt en diens Années de Pélèrinage. Godowsky was eveneens een vernieuwer. Als componist is Godowsky vooral bekend van zijn bewerkingen van andermans muziek, zoals liederen van Franz Schubert