Onderste 4 foto's: Joris Funcke

De Nederlandse violiste Tosca Opdam heeft zich al op jonge leeftijd bewezen met belangwekkende prijzen in competities. Hoewel ze nog steeds tot de jonge nieuwe generatie behoort is haar spel en repertoirekeuze volwassen. Samen met celliste Pamela Smits en pianist Daniël Kramer speelden ze werken van Camille Saint-Saëns, Claude Debussy en Maurice Ravel. Het programma heeft de titel ‘Franse Revolutie’ meegekregen omdat het gaat om componisten die nieuwe klankwerelden creëerden.

Musici
Tosca Opdam, viool
Pamela Smits, cello
Daniël Kramer, piano 

PROGRAMMA
Camille Saint-Saëns
(1835-1921)
Cello sonate nr. 1 in C-klein opus 32
I. Allegro
II. Andante tranquillo sostenuto
III. Allegro moderato
Claude Debussy
(1862-1918)
Uit Préludes Livre 2 voor piano solo
I. Brouillards
II. La Puerto del Vino
III. Général Lavine - ecentric
Maurice Ravel
(1875-1937)
Tzigane, voor viool en piano
Pauze
Maurice Ravel
(1875-1937)
Pianotrio in A klein
I. Modéré
II. Pantoum (Assez vif)
III. Passacaille (Très large)
IV. Final (Animé)

Tosca Opdam
Al op elfjarige leeftijd soleerde violiste Tosca Opdam voor het eerst met een orkest. Na haar conservatoriumopleiding in haar geboortestad Amsterdam besloot ze om haar studie in New York voort te zetten. Zij vestigde aller aandacht op zich toen zij in 2011 het Oskar Back Concours won. ‘Een overrompelende muzikale persoonlijkheid’ noemde de Volkskrant haar bij die gelegenheid. Sindsdien heeft Tosca Opdam wereldwijd haar viool laten horen. Zo trad ze op in het Amsterdamse Concertgebouw, De Doelen in Rotterdam en Carnegie Hall in New York. Tosca Opdam staat bekend om haar creatieve en vaak multidisciplinaire programmering. Zo gaf ze een voordrachtrecital in het Van Gogh Museum en in het Lincoln Center in New York bracht ze een programma samen met het New York City Ballet.

Pamela Smits
De in Canada geboren Nederlandse celliste Pamela Smits staat bekend om haar fenomenale techniek, haar bevlogen natuurlijke manier van spelen en muzikale veelzijdigheid. Naast haar solocarrière is zij een groot liefhebber van kamermuziek. In kamermuziekverband heeft zij in verschillende formaties opgetreden. Ze deelde daarbij het podium met musici uit Amerika, Azië en Europa.  Haar uitgebreide repertoire is een weerspiegeling van haar brede muzikale interesses en omvat composities uit alle stijlperiodes. Pamela werkt graag in interdisciplinair verband waarbij ze concerten geeft in combinatie met een literaire voordracht of tentoonstelling. Ook het lesgeven heeft haar bijzondere interesse.

Daniël Kramer
Daniël Kramer geniet bekendheid als veelzijdig en bevlogen pianist. Hij trad op als solist met het Residentie-orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Nederlands Kamerorkest en het Nederlands Jeugdorkest. Daniel was vele malen te horen op radio en tv. Als kamermusicus werkt hij samen met inspirerende collega's als Janine Jansen, Nobuko Imai, Liza Ferschtman, Quirine Viersen en Charles Neidich. Zijn masterstudie aan het conservatorium van Amsterdam rondde hij af met onderscheiding bij docent Håkon Austbø, die hem jarenlang inspireerde en uitdaagde. Zijn kwaliteiten bleven ook tijdens wedstrijden niet onopgemerkt. Zo viel hij o.a. in de prijzen op het Prinses Christina Concours '94 (nationale 1e prijs) en het concours Olivier Messiaen in Parijs '07. Daniel is ook werkzaam als repetitor.