Johannette Zomer is een sopraan met een internationale carrière. Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw. Samen met fluitist Peter Verduyn Lunel en pianist Hans Eijsackers presenteert zij een gevarieerd liedrecital met werken van Händel, Vivaldi, Bach, Brandts-Buys, Enesco en Pijper.

PROGRAMMA
Georg Friedrich Händel
(1685-1759)
Uit ‘Neun Deutsche Arien’
Meine Seele hört im Sehen
Süsse Stille, sanfte Quelle
Antonio Lucio Vivaldi
(1678-1741)
Uit ‘Orlando furioso’ RV 728
Aria van Ruggiero: Sol da te
Cesare Ciardi
(1818-1877)
L’Usignolo opus 61, Scherzo per Canto
Johan Sebastiaan Bach
(1685-1750)
Kaffee Cantate
Pauze
Jan Brandts-Buys
(1868-1933)
Die Nachtigal
Ich fühle deinen Ode
Vom Vergessen
Georges Enesco
(1881-1955)
Cantabile et presto (voor fluit en piano)
Willem Pijper
(1894-1947)
La Maumariée
Un soir me promenant
Mon père me marie
Jan Brandts-Buys
(1868-1933)
Opus 20 Nachtruf
Nachtruf

Johannette Zomer (sopraan)

De Nederlandse sopraan Johannette Zomer werkte enige jaren als microbiologisch analiste voordat zij in 1990 haar zangopleiding begon aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Johannette Zomer zingt al ruim twintig jaar op topniveau. Opera, oratorium, kamermuziek, lied: in elk genre weet ze te excelleren. Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw. Zij werkte met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman en Frans Brüggen. Maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fischer, Daniel Harding, Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös. Voor haar CD met Bach cantates (begeleid door het Engelse ensemble Florilegium) ontving zij een Edison.

Peter Verduyn Lunet (fluit)

Peter Verduyn Lunet begon zijn loopbaan als solofluitist bij het Heidelberger Kammerorchester, waarna hij gevraagd werd door het Radio Symfonie Orkest. Tegenwoordig is hij eerste fluitist bij Het Gelders Orkest. Regelmatig is hij te gast bij andere orkesten, zoals het Amsterdam Sinfonietta, het Mahler Chamber Orchestra en Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook als solist is Peter Verduyn Lunel regelmatig te beluisteren. Daarnaast heeft hij ook in de kamermuziek naam gemaakt met een breed georiënteerd repertoire. Zo speelde hij samen met pianisten als Klara Würtz, Bernd Brackman en harpiste Lavinia Meijer.

Hans Eijsackers (piano)

Hans Eijsackers behaalde het diploma Uitvoerend Musicus aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij treedt zowel op als solist en als kamermusicus. Eijsackers is ook een veelgevraagd liedbegeleider. Hij trad veelvuldig op met Xenia Meijer, Geert Smits en Henk Neven. Tevens is hij vaste pianist bij het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch. Samen met Henk Neven won hij in mei 2008 de Mees Pierson Prijs. Eijsackers was jarenlang docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en sinds 2013 is hij aangesteld als Professor Liedgestaltung aan de Robert Schumann Hochschule te Düsseldorf.

COMPONISTEN

Georg Friedrich Händel (1685-1759)

Georg Friedrich Händel was een Duitse barokcomponist die in 1727 Brits staatsburger werd. Zijn werk omvat 42 opera's en 25 oratoria, kerkmuziek voor het Engelse hof, cantates en talrijke werken voor orkest en kamer- en pianomuziek.  Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten uit de geschiedenis. Hij zette negen gedichten uit “Irdisches Vergnügen In Gott” van Barthold Heinrich Brockes (1680–1747) op muziek. Twee daarvan staan vandaag op het programma.

Antonio Lucio Vivaldi (1678 –1741)

Antonio Lucio Vivaldi was een Italiaans violist en componist. Hij heeft meer dan 700 composities op zijn naam staan. Toen Vivaldi in 1725 na een afwezigheid van vijf jaar terugkeerde naar Venetië was er heel wat veranderd in de muziekcultuur van de stad. De typische Venetiaanse opera leek ten dode opgeschreven. Wellicht heeft Vivaldi hier wat aan willen doen, want zijn Orlando Furioso lijkt een poging om de Venetiaanse opera te vernieuwen. Door een grote variatie aan muziekvormen te gebruiken volgt hij de heftige dramatiek van het verhaal over de langzaam tot waanzin gedreven Orlando.

Cesare Ciardi (1881-1955)
De Italiaanse fluitist en componist Cesare Ciardi, in 1818 geboren in Prato in Toscane, kreeg in zijn vroege carrière de steun van Paganini. In 1853 verhuisde hij naar Rusland, waar hij in 1862 werd aangesteld als professor aan het conservatorium van Sint-Petersburg. Daar werd hij Tsjaikovski’s fluitleraar. Ciardi’s componeerde voornamelijk voor zijn eigen instrument, waaronder werken waarin hij zijn eigen virtuositeit kon demonstreren.

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Koffiecantate is de bijnaam van Bachs cantate “Schweigt stille, plaudert nicht” (Wees stil, praat niet). Een cantate is een muziekstuk voor zangsolisten met instrumentale begeleiding. Meestal is het onderwerp van een cantate religieus. Maar Bach componeerde ook wel eens cantates met niet-kerkelijke thema's, zoals de Koffiecantate. De Koffiecantate is eigenlijk een komische mini-opera. Het meisje Lieschen (een sopraan) is gek op koffie, zeg maar gerust verslaafd. "Als ik niet driemaal daags mijn kopje koffie mag drinken," zingt ze, "dan verander ik tot mijn verdriet in een verdord stukje geitenvlees." Haar vader probeert zijn dochter over te halen om haar favoriete drankje vaarwel te zeggen. Maar ze trekt zich er niets van aan. Ze neemt zelfs in haar huwelijksakte op dat ze koffie mag zetten wanneer ze wil.

Jan Brandts-Buys (1868-1933)

De Nederlands-Oostenrijkse laat romantische componist is geboren in Zutphen. Zijn oeuvre bestaat uit pianowerken, orgelwerken, kamermuziek, orkestwerken, liederen, koorwerken en opera's.

Hij groeide op in een familie van organisten en componisten. De zeer begaafde Jan werd al op zijn twaalfde aangesteld als organist van de Broederenkerk te Zutphen. Jan Brandts Buys vertrok in 1889 voor een academische muzikale opleiding naar Frankfurt. In 1892 ging hij naar Wenen waar hij veel succes had. Johannes Brahms behoorde tot zijn bewonderaars. Jan Brandts Buys is vooral bekend als operacomponist. Maar daarnaast schreef ook bijna honderd liederen.

Georges Enesco (1881-1955)

Georges Enesco is een Roemeens componist, dirigent, pianist en violist. Enesco ging als negenjarige naar Wenen om viool te studeren. Toen hij veertien was ging hij naar het conservatorium in Parijs. Hij maakte een grote carrière als vioolvirtuoos. Als concertviolist, dirigent en docent werkte hij in heel Europa. Daarnaast was hij een belangrijk componist. De ‘Cantabile et Presto’ voor fluit en piano is gecomponeerd in 1904.

Willem Pijper (1894-1947)

Willem Pijper was een Nederlandse componist, pianist en publicist. Hij leidde een kort, heftig en rusteloos leven. Hij componeerde een indrukwekkend muzikaal oeuvre en schreef vele honderden essays en recensies. Hij was hoofdredacteur van het fameuze tijdschrift De Muziek, mentor van een hele generatie Nederlandse componisten en directeur van de muziekschool en het conservatorium in Rotterdam tijdens de crisis en oorlogsjaren. Willem Pijper koos rond 1920 voor de avant-garde.  Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de moderne muziek in Nederland. Na het daverende succes bij het Concertgebouworkest van zijn Derde Symfonie in 1926 konden de nationale en internationale concertpodia niet meer om hem heen. Tot zijn oeuvre horen o.a. twee opera's, toneelmuziek, drie symfonieën, concerten, kamer- en pianomuziek, koormuziek en liederen. La Maumariee omvat twee volksliedjes en dateert uit de periode 1919-1920.