Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet is een graag gezien ensemble op de Nederlandse en internationale muziekpodia. Ze spelen muziek die voor vier klarinetten is gemaakt, of juist niet. Dan maken ze zelf een arrangement. In 2021 lanceerde het ensemble de door pers en publiek enthousiast ontvangen derde cd ‘Wunderhorns’ met bewerkingen van het oeuvre van Mahler. De klarinet blijkt het ideale instrument te zijn om het emotionele palet van Mahlers muziek te doorgronden.

Musici
Sergio Hamerslag, klarinet/esklarinet
Bart de Kater, klarinet/bassethoorn
Tom Wolfs, klarinet/bassethoorn
Jesse Faber, basklarinet

PROGRAMMA
G. Mahler
Uit symfonie nr. 7: Erster Nachtmusik, arr. Bram Faber
P.I. TschaikovskyUit de Notenkraker/Zwanenmeer: “Miniature Overture”, Arr. Johan.Noothout/ Jesse.Faber
P.I. TschaikovskyUit de Notenkraker: “De Kerstboom versieren” arr. Marijn van Prooijen
G. Mahler
"Ging heut morgen ubers Feld" uit Lieder eines Fahrenden Gesellen, arr. Jesse Faber
G. Mahler/J. FaberTrauermarsch, uit symfonie nr. 5
PAUZE
G. Mahler/J. FaberTrauermarsch, uit symfonie nr. 1
P.I. TschaikovskyUit het Zwanenmeer: “Dans van Bekers”
P.I. TschaikovskyUit het Zwanenmeer: ”Pas de six, variatie 1”, arr. Jesse Faber 2
G. Mahler/B. FaberMahler’s Walzerfolge
P.I. TschaikovskyUit het Zwanenmeer: “Dance des petites cygnes”, arr. Jesse Faber
G. Mahler
"Ich bin der Welt abhanden gekommen" uit Rückert-Lieder, arr. Bram Faber
G. Mahler/Bram en Jesse FaberKann der Gustav Kochen?

Sergio Hamerslag (klarinet/esklarinet) raakte op 11-jarige leeftijd helemaal in de ban van de klarinet. Door een ledenwerfactie op de basisschool begon hij met klarinetles bij de plaatselijke harmonie. Vier jaar later werd hij aangenomen aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens zijn studie nam Sergio deel aan cursussen en masterclasses bij onder andere Karl Leister, Richard Stolzman, Ralph Manno en Sabine Meyer. Acht jaar later sloot hij zijn ‘Master in Music’ cum laude af bij Harmen de Boer. Na orkestervaring op te hebben gedaan in diverse jeugd- en professionele orkesten in binnen- en buitenland, werd hij in 2009 aangenomen als basklarinettist in het Radio Filharmonisch Orkest.

Bart de Kater (klarinet/bassethoorn) sloot zijn Bachelor en Masteropleiding cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij Herman Braune, Harmen de Boer en Arno Piters. Als muzikant slaat hij graag een brug naar muziektheater. Hij werkte samen met theatergezelschappen zoals het Speeltheater Holland, de Toneelmakerij en Oorkaan. Met het Nederlands Blazers Ensemble is Bart regelmatig te zien in onder andere de Nieuwjaarsconcerten in het Concertgebouw. Verder speelt hij regelmatig bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Tom Wolfs (klarinet/bassethoorn) studeerde klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Piters en Hans Colbers. Hij behaalde zijn master cum laude in 2014. Tegelijkertijd met zijn studie aan het conservatorium studeerde Tom Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Voor de master Arts and Culture (Musicology) ontving hij in hetzelfde jaar zijn diploma. Tom remplaceert regelmatig bij het Nederlands Blazers Ensemble, het Gelders Orkest, het Residentie Orkest, Philharmonie Zuidnederland en het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2014 speelde hij het Klarinetconcert van W.A. Mozart met het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend.

Jesse Faber (basklarinet) speelde tot zijn negende jaar viool en koos daarna voor de klarinet. Hij won o.a. de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Hij is regelmatig te zien en te horen in orkesten en ensembles als Ludwig, Het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, het Radio Filharmonisch orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Jesse is een groot liefhebber en promotor van de bassethoorn. Als ode aan dit prachtige instrument richtte hij samen met een groep vooraanstaande illustere bassethoornisten het Bassethoornoctet op.

In mei 2020 zou het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (kortweg NAKK) spelen op het derde Gustav Mahlerfestival in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Enorm vereerd dat zij op dit festival mochten spelen had het NAKK een avontuurlijk, feestelijk en ontroerend programma met muziek van Gustav Mahler voor vier klarinetten ingestudeerd. En toen was daar de wereldwijde coronapandemie. De jongens van het NAKK lieten zich echter niet uit het veld slaan en trokken een aantal maanden later toch naar het Concertgebouw om een cd op te nemen met de muziek die ze op het festival zouden spelen. In 2021 presenteerde het ensemble haar door pers en publiek enthousiast ontvangen derde CD "Wunderhorns". De Volkskrant schreef hierover: "Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet weet wel raad met de ongekende rijkdom aan kleur en emoties van Mahler" en het NRC Handelsblad schreef: "De vier klarinettisten bereidden van alle Mahler-ingrediënten een album dat smaakt naar meer”.