Onderstaande foto’s:
Joris Funcke

Het Simply Quartet werd in 2008 opgericht in Shanghai en is inmiddels toonaangevend in de internationale kamermuziekwereld. Op de Haydn-wedstrijd in Wenen 2017 kregen ze de Eerste Prijs voor de beste interpretatie van een werk van Joseph Haydn. In februari 2018 wonnen ze de Eerste Prijs van de Internationale Kamermuziekwedstrijd 'Schubert und die Musik der Moderne'. Zowel van Haydn als van Schubert staat een strijkkwartet op het programma.

Musici
Danfeng Shen, viool
Antonia Rankersberger, viool
Xiang Lyu, altviool
Ivan Valentin Hollup Roald, cello

Oorspronkelijk was het Simply Quartet een volledig Chinees kwartet, maar nadat het kwartet in 2012 naar Wenen verhuisde trad er een formatiewisseling op. Het kwartet bestaat nu uit twee van de oorspronkelijke spelers Danfeng Shen (viool) en Xiang Lyu (altviool) samen met de Noorse cellist Ivan Valentin Hollup Roald en de Oostenrijkse violiste Antonia Rankersberger. Ze zitten momenteel in hun afstudeerfase bij Johannes Meissl in Wenen en volgen daarnaast masterclasses bij Günter Pichler in Madrid.

Het Simply Quartet is één van de ECHO Rising Stars voor het seizoen 2021/22. De ECHO (European Concert Hall Organization) biedt jonge en uitzonderlijke musici de kans om zich aan een nieuw internationaal publiek te presenteren. Dat gebeurt in de belangrijkste concertzalen van het ECHO-netwerk zoals de Elbphilharmonie in Hamburg, het Wiener Konzerthaus en het Amsterdamse Concertgebouw. De Rising Stars worden geselecteerd door de bij ECHO aangesloten zalen.

PROGRAMMA
Anton WebernFünf Sätze für Streichquartett op. 5
. Heftig bewegt
. Sehr langsam
. Sehr lebhaft
. Sehr langsam
. In zarter Bewegung
Joseph HaydnStrijkkwartet in G gr.t. op. 76 nr. 1
. Allegro con spirito
. Adagio sostenuto
. Menuetto: Presto
. Allegro ma non troppo
Pauze
Franz Schubert Strijkkwartet nr. 15 in G gr.t. D887
. Allegro molto moderato (G major)
. Andante un poco mosso (E minor)
. Scherzo. Allegro vivace – Trio. Allegretto (B minor)
. Allegro assai (G major)

Componisten

Anton Webern
1883-1945

Anton Friedrich Wilhelm (von) Webern was een Oostenrijkse componist en dirigent en een van de sleutelfiguren in de zogenaamde Tweede Weense School. Hij was een van de eersten die volledig atonale muziek schreef. Als leerling van Schönberg werd hij bekend om zijn beknopte en hoogst individuele atonale en seriële composities. Hij concentreerde zich vooral op vocale composities maar schreef ook enkele belangrijke kamermuziekwerken. Fünf Sätze für Streichquartett op. 5 kan worden gezien als een overgangswerk. Met één voet stevig in de laat-romantische muziek en de andere in de richting van Weberns latere, meer abstracte stijl. Webern vertelde zijn goede vriend Alban Berg dat dit stuk een uitvloeisel was van zijn verdriet over de dood van zijn moeder.

Franz Joseph Haydn
 1732 - 1809

Franz Joseph Haydn was een Oostenrijkse componist van de Klassieke periode. Haydn bracht een groot deel van zijn carrière door als hofmuzikant voor de rijke familie Esterházy in kasteel Eszterháza. Daar kon hij zich volledig autonoom ontwikkelen zonder dat hij zich druk hoefde te maken over de commerciële waarde van zijn muziek. Gedurende een groot deel van zijn carrière was hij de meest gevierde componist in Europa. Hij was een vriend en mentor van Mozart en een leraar van Beethoven. Hij schiep een omvangrijk oeuvre en ontwikkelde de standaardvorm voor zowel de symfonie, de sonate en het strijkkwartet. Het strijkkwartet bestond weliswaar al, maar de musici speelden meestal bewerkte orkestmuziek. Haydn ontwikkelde een vorm waarin alle instrumenten gelijkwaardig en onafhankelijk waren. De strijkkwartetten opus 76 werden gecomponeerd in 1796-1797 en zijn opgedragen aan de Hongaarse graaf Joseph Georg von Erdődy (1754-1824).

Franz Peter Schubert
1797- 1828

Franz Peter Schubert was een Oostenrijkse componist. Hij werd geboren als zoon van een onderwijzer, die het met de zorg voor negentien kinderen uit twee huwelijken niet breed had. Franz zong zo mooi, dat hij werd aangenomen als 'Sängerknabe' bij de Weense hofkapel. Hier kreeg hij onder meer les in harmonie van Salieri, die daar hofkapelmeester was. Nadat hij de baard in de keel had gekregen keerde hij terug naar huis. Hij werd aanvankelijk onderwijzer en pas na enige vertraging kon Schubert zich aan de muziek gaan wijden. Hij bouwde een enorm oeuvre op met daarin ruim zeshonderd liederen, maar ook vele orkest- en kamerwerken. Officiële successen beleefde Schubert gedurende zijn korte leven nauwelijks. Hoewel zijn talent al jong erkend werd slaagde hij er niet in de slag te maken naar de grote podia en rijke opdrachtgevers. Het Strijkkwartet nr. 15 in G gr.t. D887 was het laatste kwartet dat in juni 1826 door Franz Schubert werd geschreven. Het werd postuum gepubliceerd in 1851.