zondag
30 maart 2025

11:00 uur

A-serie

De Japanse violist Shunske Sato behoort tot de beste violisten van zijn generatie. Hij heeft inmiddels een grote reputatie opgebouwd als solist en soleerde in Europa, Japan, China, Verenigde Staten en Australië. Shunske was concertmeester en artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging en is als concertmeester verbonden aan Concerto Köln. Pianiste Shuann Chai is van Chinese afkomst en groeide op in de Verenigde Staten. Naast haar succesvolle concertpraktijk wordt Shuan Chai ook steeds meer gevraagd als docent. Voor het concert in Bloemendaal is een programma samengesteld met werken van Mozart, Schubert en Van Beethoven. 

MUSICI
Shunske Sato, viool
Shuann Chai, piano

PROGRAMMA
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791)
Sonate in F groot voor piano en viool, K376
Franz Schubert
(1797-1828)
Sonatine in a-Klein D385
P a u z e
Franz Schubert
(1797-1828)
Fuga in C major voor piano solo, D24a
Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Sonate nr. 10 in G- groot voor piano en viool, op. 96

SHUNSKE SATO
Shunske Sato is een van de beste violisten van zijn generatie. Sato begon op zijn tweede jaar viool te spelen. Hij studeerde aan de Juilliard School in New York, de École Normale de Musique de Paris en  de Hochschule fur Musik und Theater München. Zijn concertcarrière startte op twaalfjarige leeftijd in de Verenigde Staten nadat hij de eerste prijs won bij het Young Concert Artists concours in 1997.
Na een uitermate succesvol debuutrecital in New York in 2000, was hij in 2001 de jongste violist ooit die Beethovens vioolconcert uitvoerde bij het Beethoven Festival in Bonn. In 2010 won hij de publieksprijs en de tweede prijs van het Johann Sebastian Bach Concours in Leipzig. Hij soleerde over de hele wereld bij onder meer het orkest van de Deutsche Oper in Berlijn, het NHK Symphony Orchestra, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in Munchen, de Academy of Ancient Music en The Australian Brandenburg Orchestra.
Shunske Sato is concertmeester bij Concerto Köln. In 2023 nam hij afscheid als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Sato is hoofdvakdocent barokviool aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn cd-opnames omvatten een breed repertoire (Ysaӱe, Grieg, Telemann en Vivaldi). Hij woont in Nederland, is getrouwd met pianiste Shuann Chai en heeft een dochter.

SHUANN CHAI
Shuann Chai  begon al op vijfjarige leeftijd met pianolessen. Ze studeerde piano en biologie aan het Oberlin College en behaalde haar masterexamens aan het New England Conservatory in Boston en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar docenten waren onder anderen Jack Radunsky, Norma Fisher, David Breitman en Claus-Christian Schuster van het Altenberg Trio.
Shuann Chai is een actieve en betrokken artieste, geprezen om haar interpretaties op zowel moderne als historische instrumenten. Overal ter wereld treedt ze op. Ze was in Nederland o.a. te horen in het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, de Stadsgehoorzaal Leiden, het Orlando Festival, Utrecht Oude Muziek Festival. Verder in Suntory Hall Blue Rose (Tokyo), Izumi Hall (Osaka), Fukinoto Hall (Sapporo), Ferdinandeum Museum (Innsbruck), Nationale Concertzaal van Taipei, Les Musicales de Normandie (Frankrijk) en Gloppen Musikkfest (Noorwegen).
Naast haar concertpraktijk wordt Shuan Chai steeds meer gevraagd als docent. Ze heeft masterclasses geleid en lessen gegeven aan conservatoria en universiteiten in China, Noorwegen, Taiwan, Engeland en Amerika. Ze maakte CD opnames met sonates van Beethoven op fortepiano, Schubert Impromptus, Brahms pianotrio's, cellosonates en vioolsonates. In voorbereiding zijn de vioolsonates van Beethoven samen met violist Shunske Sato.