zondag
27 oktober 2024

11:00 uur

B-serie

Celliste Anja Lechner en pianist François Couturier worden internationaal geroemd vanwege hun originaliteit en avontuurlijkheid. Ze leerden de kneepjes van het vak kennen in samenwerkingen met tal van musici in de meest uiteenlopende formaties. Zo was Lechner een van de oprichters van het Rosamunde Quartet. Met François Couturier speelde ze eerder samen in het Tarkovsky Quartet. Sinds 2012 spelen Anja Lechner en François Couturier ook als duo. In het programma Lontano spelen Anja Lechner en pianist François Couturier vooral eigen composities waarin ze de kracht van de klassieke celliste bundelen met die van de jazzpianist.

MUSICI
Anja Lechner, cello
Francois Couturier, piano

PROGRAMMA (onder voorbehoud)
F.CouturierFlow
F. MompouImpressiones intimas IV
A. RamirezAlfonsina
F.CouturierSoleil rouge
A.Lechner en F.CouturierMemory of a melody
F.CouturierCaroline
A.Lechner, C.F. Abel + F.Couturier Shadow + Praeludium d-Moll
+ Arpeggio
A.BrahemVague - E la nave va
F.CouturierTryptic

ANJA LECHNER
De Duitse celliste Anja Lechner heeft een klassieke opleiding. Ze kreeg o.a. les van de Oostenrijkse cellist en dirigent Heinrich Schiff. In de loop van haar lange carrière ontwikkelde ze ook haar  improvisatie talenten in een verscheidenheid aan projecten met muzikanten uit vele landen. Anja Lechners is zeer veelzijdig. Van optredens als solist met orkesten tot soloconcerten en kamermuziekprojecten. Concerttournees en festivaloptredens voerden haar door Europa, Latijns-Amerika, de VS, Korea, China, Armenië, Libanon en Iran. Anja Lechner heeft verschillende werken in première gebracht die aan haar zijn opgedragen, van onder meer componisten Valentin Silvestrov, Tigran Mansurian, Tõnu Kõrvits, Zad Moultaka en Dino Saluzzi. Ze heeft tal van CD’s opgenomen met onder meer het Tallinn Chamber Orchestra, met het Rosamunde kwartet, de Argentijnse bandoneonmeester Dino Saluzzi, de gitarist Pablo Márquez, het Tarkovsky Kwartet en de Franse pianist François Couturier. Ze woont en geeft les in München.

FRANÇOIS COUTURIER
De Franse pianist François Couturier is een vooraanstaand pianist in het grensgebied tussen hedendaagse jazz en eigentijdse muziek. Hij studeerde klassieke muziek en musicologie aan de universiteit van Tours. In 1980 ontving hij de Django Reinhardt-prijs van de Académie du Jazz. Vervolgens ging hij musiceren bij verschillende ensembles. François Couturier speelde vele jaren met de Tunesische oed speler Anouar Brahem. Hij speelde ook met muzikanten als John McLaughlin, Louis Sclavis en Dominique Pifarély. In 2006 richtte hij het Tarkovski Kwartet op. Sinds 2012 speelt hij ook in duo met celliste Anja Lechner. Hij woont in Parijs.

CD’s
De samenwerking tussen Anja Lechner en François Couturier leverde tot nu toe twee samenwerkingsalbums op. In 2013 kwam Moderato Canatabile uit. Een parel van een plaat die terecht een groot succes werd. In 2020 volgde Lontano. De achtergrond van Lechner als die van Couturier is hierop duidelijk te herkennen. Ze bundelen de kracht van de klassieke cellist en de jazzpianist. Mooi om Lechner klassiek structuren vanuit de cello op te horen zetten en Couturier daar met jazzinvloeden op in te horen spelen. De samenwerking brengt daardoor echt nieuwe muziek teweeg.