zondag
24 november 2024

11:00 uur

A-serie

Celliste Lucia Swarts is al decennialang een constant schitterende ster aan het Nederlandse cellofirmament. In haar lange carrière heeft ze repertoire gespeeld uit elke muziekhistorische periode, van vroege barok tot hedendaags. ‘Ze laat de cello meesterlijk zingen’, aldus NRC. Samen met klavecimbelspeler Menno van Delft en violiste Lidewij van der Voort vormt ze een trio dat musiceert op het hoogste niveau. Ze spelen werken van onder meer Locatelli, Scarlatti, Vivaldi en Händel.

MUSICI
Lucia Swarts, barokcello
Menno van Delft, klavecimbel
Lidewij van de Voort, barokviool

PROGRAMMA (onder voorbehoud)
Pietro Antonio Locatelli
(1695-1764)
Sonate nr. 10 in A-groot voor viool , violoncello en basso continuo
Cantabile, Allegro, Vivace. Uit opus 8, Amsterdam,1744/46
G.F.Händel
(1685-1795)
Sonate in d-klein voor viool en BC HWV 359
Grave, Allegro, Adagio, Allegro
Allessandro Scarlatti
(1660-1690)
Sonate in d-klein, No.1 voor cello en basso continuo
Largo, Allegro - Largo – Allegro, Largo, A tempo giusto
Antonio Vivaldi
(1678-1741)
Sonate in Bes , No.3 voor cello en basso continuo
Largo-Allegro-Largo-Allegro
Pietro Antonio Locatelli
(1695-1764)
Sonate opus 10 nr 4
Cantabile, Allegro, Vivace, Allegro, Molto

LUCIA SWARTS
Lucia Swarts studeerde bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en behaalde in 1982 haar diploma ‘uitvoerend musicus’. In datzelfde jaar gaf ze een recital in de kleine zaal van het Concertgebouw als winnaar van de serie ‘New Vintage`.
Ze heeft gespeeld in ensembles als het ASKO Schönberg Ensemble, de Amsterdamse Bach Solisten, het Nieuwe Ensemble en het Anima Eterna Trio. Ze is eerste celliste in het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging. Met deze ensembles en dirigenten als Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen, Gustav Leonhardt en Jos van Veldhoven maakte ze vele CD opnamen.
Ze geeft hoofdvak cello en kamermuzieklessen aan studenten van zowel de klassieke als de barokafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en heeft daar ook de jong talent cellisten onder haar hoede. Van Lucia verschenen meerdere solo Cd’s. ‘Ze laat de cello meesterlijk zingen’, aldus NRC, en ‘Ze maakte de meest indrukwekkende opname van Bachs cellosuites van dit moment’, aldus Luister.

MENNO VAN DELFT
Menno van Delft studeerde klavecimbel, orgel en muziekwetenschappen aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Rijksuniversiteit Utrecht. Zijn professoren waren Gustav Leonhardt, Bob van Asperen, Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Willem Elders. In 1988 was Menno van Delft finalist op het C.Ph.E. Bach - Concours in Hamburg en won daar de clavichordprijs. Een jaar later maakte hij zijn debuut op het Holland Festival Oude Muziek te Utrecht. Hij gaf concerten en masterclasses in heel Europa en de Verenigde Staten en maakte talrijke opnamen voor radio en televisie.
Als continuospeler concerteert hij o.a. met het Schönbrunn Ensemble, de Nederlandse Opera, Al Ayre Español, het Nederlands Blazersensemble, Cantus Cölln, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerkoor en de Nederlandse Bachvereniging. Menno van Delft maakte diverse opnamen met werken van J.S. Bach. Ook werkte hij mee aan een integrale opname van de klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, onderscheiden met een Edison.  Menno van Delft doceert klavecimbel, clavichord, basso continuo en ensemble spel aan het Conservatorium van Amsterdam.

LIDEWIJ VAN DE VOORT
Lidewij van de Voort begon op haar tweede met vioolspelen en groeide op met barokmuziek. Na haar master barokviool bij Sigiswald Kuijken in Brussel was ze jarenlang eerste violist van het European Union Baroque Orchestra. Ze speelde bij de grote Europese barokorkesten: Academy of Ancient Music, Les Musiciens du Louvre, Musica Antiqua Köln, Anima Eterna, De Nederlandse Bachvereniging, B’Rock, The King’s Consort, en Capriccio Stravagante.
Lidewij was medeoprichter van het Nederlandse barokorkest Holland Baroque Society, waar ze jarenlang concertmeester was en verschillende prijzen won. Op dit moment richt ze zich vooral op de 17de eeuwse kamermuziek met haar duo-partners Fred Jacobs en Bart Naessens. Daarnaast werkt ze als concertmeester bij BachPlus, Capriola di Gioia, La Sfera Harmoniosa, Il Gardellino, Hofkapelle Graz, Anima Eterna, Vox Luminis en B’Rock.